Over de leraar

“De Taijiquan Trainingsgroep voor Wu Taijiquan, Yang Taijiquan en IC Combat” wordt geleid door Loek Kawilarang.

Loek beoefent de martiale bewegingskunsten sedert 1974. Begonnen met de externe stijl Shotokan Karate-do (van 1974 tot 1986), onder leiding van senseis van Polanen en Alberga, en tussen door enige jaren Jiu Jitsu en Pentjak Silat.

In 1984 kwam hij in contact met de interne stijlen, voornamelijk Tai Chi Ch’uan (Cheng Man Ching stijl).Vanaf 1986 was meester Phoa Yan Tiong zijn belangrijkste leraar in de interne stijlen, tot meester Phoa zich in 1996 om gezondheidsredenen moest terugtrekken als actief leraar.

Sinds mei ’95 was Shifu Ma Jang Bao van de Wu stijl zijn belangrijkste leraar in Tai Chi Ch’uan.

Daarnaast beoefent hij voor zichzelf ook het Hsingh-I CHuan (zoals geleerd van Jakob Sonnenberg), Bagua Zhang (zoals geleerd van Meester Wang Ju Xing) en Sunda Silat (Panglipur zoals geleerd van Paatje Beckx (†) en Pukulan van Ooms uit de Silat gemeenschap).

In 1991 is hij  “Tai Chi Ch’uan Trainingsgroep Sung Leiden” begonnen, waaruit in 1999  “Tai Chi Ch’uan Vereniging SUNG” ontstond, waarover hij de  technische leiding had en de voorzitter was. In oktober 2016 vond hij dat er maar eens een nieuwe wind door de vereniging moest waaien en nam hij afscheid als voorzitter.

In 1988 schreef hij zich in bij de Stichting Taijiquan Nederland (STN), waar hij als leraar sinds 1992 is aangesloten. Toen de STN zijn eerste trainingen / wedstrijden begon in 1990 nam hij al snel hier aan deel en motiveerde zijn leerlingen om ook deel te nemen.

In 2001 maakte hij de switch van deelnemer aan pushing hands wedstrijden naar scheidsrechter voor pushing hands wedstrijden. Van 2013 tot 2019 was hij de coach van het STN Pushing Hands Scheidsrechter Team.

In 1998 organiseerde  “Tai Chi Ch’uan Trainingsgroep Sung Leiden” de “Eerste Leidse Taiji dag” een evenement dat “Tai Chi Ch’uan Vereniging SUNG” ieder jaar weer organiseerd.

Naast de hiervoor genoemde leraren wil ik nog de volgende Taijiquan meesters noemen voor de waardevolle lessen die ik bij hen heb mogen volgen:

Sigismund Schutz(†) en Frans Pattipilohy(†), Sigismund Schutz tai chi beoefenaar: een bijzonder fijn persoon en Frans Pattipilophy een tai chi leraar die altijd voor Loek klaar stonden

Meester Benjamin Lo(†)  zijn zeer verdiepende lessen vormen samen met de lessen van meester Phoa en meester Wee Kee Jin de basis van de korte vorm van Professor Cheng Man Ch’ing zoals wij die binnen de Taijiquan Trainingsgroep  beoefenen.

Meester Wee Guan Moh, van hem hebben we een prachtige stokvorm geleerd die vast onderdeel van de TCC Ver. Sung lesstof is.

Meester Chen Xiao Wang, een fantastische meester, zijn lessen in de Chan Si Gong (reeling silk technieken) de 19 Chen vorm en de Lao Jia vorm waren zeer waardevol.

Meester William Chen, zijn invloeden zijn terug te vinden in het beoefenen van de zwaardvorm, applicaties, San Shou (free fight) en pushing hands.

Meester Herve Marest en Meester Wang Yen Nien(†), de  prachtige Tai Chi waaier vorm van Wang Yen Nien is een vast onderdeel van de TCC Ver. Sung lesstof.

Meester Nigel Sutton van hem heb ik een set pushing hands oefeningen uit de Cheng Man Ching school geleerd.

Prof. Wang Ting Jun(†), voor zijn lessen in “Xing Shen Zhuang Qi Gong”.

Meester Wee Kee Jin, de 5 ontspannings oefeningen van Grootmeester Huang Sheng-Shyan zoals hij die in workshops introduceerde zijn een vast onderdeel.

Meester Dan Qiu-Shi, van hem hebben we de Xiao Jia Yang stijl snelle vorm geleerd die een vast onderdeel van de TCC Ver. Sung lesstof is.

Meester Kristanto voor zijn waardevolle lessen in het Xinyi Hunyuan Taijiquan.

Naast je leraren heb je vaste partners nodig om je zelf in de oefenstof te kunnen verdiepen, hiervoor heb je trainingspartners nodig. Mijn vaste trainingspartners van vroeger en nu zijn: Robert-Jan, meneer Schutz(†), Yan Eng, Kevin en mijn Wu broeders Richard, Gerard, Rob G., Rob K., Bernard(†).

Als leraar  heb je ook leerlingen nodig, zonder hen weet je niet of je het goed doet, hun feedback is erg belangrijk. Trouwe leerlingen van vroeger en nu vaak zelf al leraren (beter dan ik), die mijn lessen meerdere jaren moe(s)ten verdragen maar ook waardevolle feedback g(a)(e)ven, zijn Rachid, Herman, Dieuwertje, Albert, Annelies, Bert, Peter, Tom, Philip, Cathy, Viola, Edwin, Liesbeth(†), Harold, Jan-Bernard, Jan, Arjan(†), Arjen, Bas, Katinka, Alison , Rita, Maarten, Vince, Vincent, Mieke , Madelon, Ruud, Alfred en alle anderen die ik in 30 jaar lesgeven vergeten ben.