Over de leraar

“De Taijiquan Trainingsgroep voor Wu Taijiquan, Yang Taijiquan en IC Combat” wordt geleid door Loek Kawilarang.

Loek beoefent de martiale bewegingskunsten sedert 1974. Begonnen met de externe stijl Shotokan Karate-do (van 1974 tot 1986), onder leiding van senseis van Polanen en Alberga, en tussen door enige jaren Jiu Jitsu en Pentjak Silat.

In 1984 kwam hij in contact met de interne stijlen, voornamelijk Tai Chi Ch’uan (Cheng Man Ching stijl).Vanaf 1986 was meester Phoa Yan Tiong zijn belangrijkste leraar in de interne stijlen, tot meester Phoa zich in 1996 om gezondheidsredenen moest terugtrekken als actief leraar.

Sinds mei ’95 was Shifu Ma Jang Bao van de Wu stijl zijn belangrijkste leraar in Tai Chi Ch’uan.

Daarnaast beoefent hij voor zichzelf ook het Hsingh-I Chuan (zoals geleerd van Jakob Sonnenberg), Bagua Zhang (zoals geleerd van Meester Wang Ju Xing) en Sunda Silat (Panglipur zoals geleerd van Paatje Beckx (†) en Pukulan van Ooms uit de Silat gemeenschap).

In 1991 is hij  “Tai Chi Ch’uan Trainingsgroep Sung Leiden” begonnen, waaruit in 1999  “Tai Chi Ch’uan Vereniging SUNG” ontstond, waarover hij de  technische leiding had en de voorzitter was. In oktober 2016 vond hij dat er maar eens een nieuwe wind door de vereniging moest waaien en nam hij afscheid als voorzitter.

In 1988 schreef hij zich in bij de Stichting Taijiquan Nederland (STN), waar hij als leraar sinds 1992 is aangesloten. Toen de STN zijn eerste wedstrijden begon in 1990 nam hij al snel hier aan deel en motiveerde zijn leerlingen om ook deel te nemen.

In 2001 maakte hij de switch van deelnemer aan pushing hands wedstrijden naar scheidsrechter voor pushing hands wedstrijden. Van 2013 tot 2019 was hij de coach van het STN Pushing Hands Scheidsrechter Team.

In 1998 organiseerde  “Tai Chi Ch’uan Trainingsgroep Sung Leiden” de “Eerste Leidse Taiji dag” een evenement dat “Tai Chi Ch’uan Vereniging SUNG” ieder jaar weer organiseerd.

Naast de hiervoor genoemde leraren wil ik nog de volgende Taijiquan meesters noemen voor de waardevolle lessen die ik bij hen heb mogen volgen:

In het bijzonder: Sigismund Schutz(†) en Frans Pattipilohy(†), Sigismund Schutz tai chi beoefenaar: een bijzonder fijn persoon en Frans Pattipilophy een tai chi leraar die altijd voor Loek klaar stonden.

Bij de volgende meesters heb ik in meerdere workshops waardevolle lessen gevolgd:
Meester Rudi Westerkamp(†), Meester Benjamin Lo(†), Meester Wee Guan Moh, Meester Chen Xiao Wang en Meester Oscar Muñoz Galeano, Meester William Chen, Meester Wang Yen Nien(†) en Meester Herve Marest, Meester Nigel Sutton, Prof. Wang Ting Jun(†), Meester Wee Kee Jin, Meester Dan Qiu-Shi en Meester Kristanto.

Naast je leraren heb je vaste partners nodig om je zelf in de oefenstof te kunnen verdiepen, hiervoor heb je trainingspartners nodig. Mijn vaste trainingspartners van vroeger en nu zijn: Robert-Jan, meneer Schutz(†), Yan Eng, Kevin, Lodewijk en mijn Wu broeders Richard, Gerard, Rob G., Rob K., Bernard(†).

Als leraar  heb je ook leerlingen nodig, zonder hen weet je niet of je het goed doet, hun feedback is erg belangrijk. Trouwe leerlingen van vroeger en nu vaak zelf al leraren (beter dan ik) zoals de door Robert-Jan en mij opgeleide Sung leraren: Rachid, Herman, Edwin, Cathy, Viola, Tom, Albert, Annelies, Philip, Bert en Harold. En al die anderen die mijn lessen meerdere jaren moe(s)ten verdragen maar ook waardevolle feedback g(a)(e)ven, zoals Peter, Liesbeth (†), Jan-Bernard, Jan, Arjan (†), Arjen, Alison, Rita, Maarten, Mieke, Madelon, Ruud, Alfred en alle anderen die ik in 30 jaar lesgeven vergeten ben.