Wu (Jian Quan) stijl Taijiquan

Wu (Jian Quan) stijl Taijiquan

Wat houden de Wu stijl Taijiquan (of T’ai Chi Ch’üan) lessen in:

Meester Ma Jiang Bao (1941-2016) zijn Taijiquan les had de jaren dat ik bij hem trainde van 1995 tot zijn overlijden een vaste  volgorde.

Zijn volgorde van lesgeven wordt gevolgd. De les begint altijd met de onderdelen 1 en 2 en eindigt met 3.

Waarna men in de jaren daarna de onderdelen 4 tot en met 9 kan leren.

  1. 5 Vooroefeningen
  2. De Langzame Vorm
  3. De les afsluitende oefeningen
  4. De Korte Vorm
  5. De Sabel vorm
  6. Tui Shou (Pushing Hands)
  7. De Speervorm
  8. De Snelle Vorm (Wu Shi Taiji Quai Quan)
  9. De Hemel en Aarde Zwaardvorm

Ook kan men nog leren:

  • De Stok vorm (een vorm afkomstig uit de Noordelijke Wu stijl, mij onderwezen door Meester Wang Yu Xing)

Na het overlijden van Meester Ma Jiang Bao ben ik mij verder gaan verdiepen bij Meester Jin Ye, de dochter van zijn zuster, die in Engeland woont.

Wie was Meester Ma Jiang Bao

Hij werd geboren in Shanghai, kwam uit een beroemde Tai Chi ch’uan familie. Zijn grootvader was Wu Jiang Quan. de stichter van de Wu (Jian Quan) Tai Chi ch’uan Stijl. Zijn vader was de beroemde Grootmeester Ma Yeuh Liang en zijn moeder de al even zo beroemde Grootmeester Wu Ying Hua.

Meester Ma woonde al weer heel wat jaren in Nederland en was sinds 1995 mijn Tai Chi ch’uan leraar, jammer genoeg ging zijn gezondheid de laatste jaren erg achteruit en is hij in 2016 overleden.

In 2008 heeft Meester Ma Jiang Bao mij als een van zijn Tudi (binnen de deur discipel) geïnitieerd. Wat voor mij een hele eer was. En wat door mij daardoor als een plicht wordt gezien om zijn Wu stijl lessen door te geven.

Wie is Meester Jin Ye

Dr. Jin Ye is de achterkleindochter van Meester Wu Jian Quan, de stichter van de Wu (Jian Quan) Tai Chi Ch’üan Stijl. Zij is de dochter van Meester Ma’s zuster.

Jin Ye geeft meer dan 35 jaar lang les in T’ai Chi Ch’üan, eerst 10 jaar in Shanghai, en sinds 1991 in het Verenigd Koninkrijk.

Meester Jin Ye is uniek in het Verenigd Koninkrijk vanwege haar inzicht en kennis van Wu Style T’ai Chi Ch’üan. Zij is de directe Wu-afstammeling en  waarschijnlijk de enige leraar in het Verenigd Koninkrijk die de vijf Wu-stijl tweesnijdend-zwaardvormen kent. Ze begon met het beoefenen van T’ai Chi Ch’üan in Shanghai toen ze nog maar 10 jaar oud was. Toen ze zestien was, begon ze de theorie te studeren bij haar grootmoeder, Wu Yinghua. Ze werd opgeleid door haar grootouders, meester Wu Yinghua (吴英华) en meester Ma Yueliang (马岳樑) in alle Wu Stijlwapens waaronder sabel, speer (vierentwintig vorm en dertien vormen) en Wu-stijl Qi Gong-vormen en duwende handen.

Van meester Jin Ye leer ik de 13 zwaardbewegingen (jian shi san shi), de 7 sterren zwaardvorm (Qi Xing jian), de dubbel zwaardvorm, duwende handen in beweging en tevens verdere verdieping in de Langzame en Snelle Vorm.

Meer over Meester Ma Jiang Bao en over de geschiedenis van de Wu (Jian Quan) Tai Chi ch’uan Stijl, kijk op de volgende Links.

http://cookdingskitchen.blogspot.com/2013/09/an-interview-with-ma-jiang-bao.html

https://taiji-forum.com/tai-chi-taiji/tai-chi-styles/traditional-wu-style-tai-chi-chuan/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wu-stijl_tai_chi_chuan